26 kwi 2012

Zielono na talerzu


Za oknem zmiany. Żywopłoty niemal tryskają zielenią, drzewa owocowe przystrojone w różowe i białe koronki. Słońce grzeje, nawet przez szybę.

W domu grypa. Najpierw moja, dorosła, teraz dziecięca.

Na poprawienie mojego nastroju tulipany od M. W ulubionym kolorze, chociaż już sam widok M. z bukietem - bezcenny.

Na poprawienie dziecięcego nastroju ulubione jedzenie.

Pierogi babci,

albo

zielone kluski.

Pożywne, witaminowe, smaczne, niech pomogą.
Nie tylko poprawić samopoczucie.


Zuziowe zielone kluski



ciasto:
300g delikatnego twarogu
2 jajka
6-7 kulek mrożonego szpinaku
garść bazylii
garść natki pietruszki
kawałek Grana Padano (taki wielkości pudełka zapałek)
mąka pszenna (ilość na oko)

dodatki:
stopione masło
posiekane orzechy włoskie
starty Grana Padano

Szpinak rozmrozić, odcisnąć, umieścić w malakserze, dodać jajka, natkę pietruszki i bazylię. Zmiksować na gładką masę. Dodać twaróg i Grana Padano. Ponownie zmiksować.
Wyłożyć powstałą masę na miskę, dodać tyle mąki, żeby powstało zwarte ciasto, nadające się do formowania łyżką.
Zagotować wodę, moczoną w wodzie łyżką formować małe podłużne kluski. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię i lekko napuchną.
Masło podgrzać razem z posiekanymi orzechami.
Kluski wykładać na talerze, polać masłem i posypać tartym serem.


2 komentarze:

  1. Jakoś rzadko tu zaglądasz. Pewnie jesteś zaganiana. Jeśli znajdziesz chwilę, zajrzyj proszę na kuchniaizycie.com i się ujawnij. Czekamy tam na Ciebie :).
    tarzynka

    OdpowiedzUsuń